Oficialii din cadrul Grupului de Comunicare Strategică (GCS) au publicat, puțin după ora 13:00, noul bilanț al infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Din nefericire, de peste hotare vin vești delicate! Experții de la Organizația Mondială a Sănătății au anunțat că mutația Delta este cea mai puternică și cea mai rapidă variantă de COVID-19 de până acum.
Până astăzi, 22 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.323 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 1.045.303 pacienți au fost declarați vindecați, potrivit stirioficiale.ro.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 41 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.
Conform precizărilor făcute de specialiștii de la OMS, varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 va afectat serios zonele unde vaccinarea nu a pătruns și sunt și persoane din categoriile vulnerabile.
Identificată prima dată în India, mutația Delta are potenţialul “să fie mai letală, pentru că este mai eficientă în privinţa modului în care se transmite între oameni, şi, în cele din urmă, îi găseşte pe acei indivizi vulnerabili care se vor îmbolnăvi grav, vor avea nevoie de spitalizare şi ar putea muri”, a declarat dr. Mike Ryan, director general al programului de urgenţe al OMS, într-o conferinţă de presă, potrivit NBC și news.ro.
Medicul a mai spus că liderii mondiali şi oficialii din sectorul sănătăţii publice pot ajuta la protejarea persoanelor cele mai vulnerabile prin donarea şi distribuirea de vaccinuri pentru COVID-19.
“Putem proteja acele persoane vulnerabile, acei lucrători din primă linie”, a mărturisit Mike Ryan, “şi faptul că nu am făcut-o, aşa cum a spus directorul general (Tedros Adhanom Ghebreyesus), este, din nou şi din nou, un eşec moral catastrofal la nivel global”.
OMS a declarat vinerea trecută că varianta Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial. Luna trecută, agenţia a declarat Delta “o variantă îngrijorătoare”.
“Această variantă specială Delta este mai rapidă, este mai puternică, îi va ataca pe cei mai vulnerabili mai eficient decât variantele anterioare şi, prin urmare, dacă există oameni rămaşi nevaccinaţi, aceştia vor fi supuşi unui risc suplimentar”, a precizat Mike Ryan.
Delta înlocuieşte acum Alfa, varianta extrem de contagioasă care a străbătut Europa şi mai târziu SUA la începutul acestui an, a afirmat dr. Paul Offit, directorul Centrului de educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia într-un interviu recent. Studiile sugerează că Delta este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, care era mai contagioasă decât tulpina iniţială care a apărut în Wuhan, China, la sfârşitul anului 2019.
Delta s-a răspândit acum în 92 de ţări, a declarat luni Maria Van Kerkhove, director tehnic al OMS pentru Covid. Oficialii OMS au spus că au existat rapoarte conform cărora varianta Delta provoacă şi simptome mai severe, dar că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii. Cu toate acestea, există semne că tulpina Delta ar putea provoca simptome diferite faţă de alte variante.
Sursa foto simbol: freepik.com